Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Vaksine og helsekontroll valp

Hund


Vaksine og helsekontroll 

En generell helsekontroll begynner som regel med en prat om hunden din der du får fortelle hvordan du opplever din hund i hverdagen og der vi stiller en rekke spørsmål for å få et bilde av hvordan den har det. Deretter gjør vi en klinisk undersøkelse der vi måler vekt, hører på hjerte og lunger, kjenner på magen, sjekker tenner og tannkjøtt, ser over hud og pels og sjekker beveglighet. Når vi har forvisset om at hunden din er frisk kan vi vaksinere.

Hunder som ikke er vaksinert tidligere må grunnvaksineres. Da vaksinerer vi to ganger med fire ukers mellomrom. For valper er anbefalingen ved 12 og 16 uker. Noen valper er vaksinert hos oppdretter ved 8 uker, men vi anbefaler allikevel full grunnvaksine fordi vaksinen ikke alltid virker på så unge valper. Når hunden er grunnvaksinert, trenger den årlig vedlikeholdsvaksine.

I Norge er vi så heldige å ha lite smittsom sykdom på hund, men helt fri er vi ikke. Parvovirus, valpesyke, smittsom leverbetennelse og kennelhoste er sykdommer som forekommer og som vi anbefaler at alle hunder vaksineres mot:

Parvovirus: Dette er en sykdom som angriper hundens mage/tarm. Hunden blir syk med feber og nedsatt matlyst, magesmerter, oppkast og diaré. Valper er mest utsatt, og det er høy dødelighet av sykdommen. Vi har lite av denne sykdommen i Norge.

Valpesyke: Dette er hundens svar på meslinger. Hunden får først feber med tørrhoste, øyekatarr og neseflodd. De kan også få oppkast, diaré og utvikle utslett på kroppen. Videre kan den få neurologiske symptomer med kramper og bevissthetstap. Dødeligheten er høy, og de som overlever kan ha fått permanente nerveskader og bli blinde. Vi har lite av denne sykdommen i Norge.

Smittsom leverbetennelse: Dette er en sykdom som angriper leveren. Hunden får feber, oppkast, diaré, hoste, øyekatarr og slimhinnene blir etter hvert helt gule. Det er lite behandling mot sykdommen og dødeligheten er stor for hunder i alle aldre. Denne sykdommen dukker fra tid til annen opp og krever noen liv.

Kennelhoste: Det er flere bakterier og virus som gir kennelhoste. Sykdommen minner om kikhoste på barn. Hunden kan bli syk med feber, neseflodd og øyekatarr og får karakteristisk «gåseskrik» hoste. Hunder i alle aldre kan bli alvorlig syke av kennelhoste. Årlig vaksine forhindrer livstruende sykdommer på egen hund, men bidrar også til å holde flokkimmuniteten høy og smittepresset lavt i din hunds leveområde. Det finnes i tillegg en rekke andre vaksiner som kan være aktuelle om du skal ha med hunden til utlandet.Logg inn