Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Vaksine og helsekontroll katt

Katt


Vaksine og helsekontroll

En generell helsekontroll begynner som regel med en prat om katten din der du får fortelle hvordan du opplever din katt i hverdagen og der vi stiller en rekke spørsmål for å få et bilde av hvordan den har det. Deretter gjør vi en klinisk undersøkelse der vi måler vekt, hører på hjerte og lunger, kjenner på magen, sjekker tenner og tannkjøtt, ser over hud og pels og sjekker beveglighet. Når vi har forvisset om at katten din er frisk kan vi vaksinere. Katter som ikke er vaksinert tidligere må grunnvaksineres. Da vaksinerer vi to ganger med fire ukers mellomrom. For kattunger er anbefalingen ved 12 og 16 uker. Noen kattunger er vaksinert hos oppdretter ved 8 uker, men vi anbefaler allikevel full grunnvaksine fordi vaksinen ikke alltid virker på så unge kattunger. Når katten er grunnvaksinert trenger den årlig vedlikeholdsvaksine.

I Norge er vi så heldige å ha lite smittsom sykdom på katt, men helt fri er vi ikke. Kattepest og katteinfluensa er sykdommer som forekommer og som vi anbefaler at alle katter vaksineres mot:

Kattepest: Dette er en sykdom som angriper kattens immunforsvar og mage/tarm. Katten blir syk med feber og nedsatt matlyst, magesmerter, oppkast og diaré. Unge katter er mest utsatt, og det er høy dødelighet av sykdommen. Drektige katter aborterer.

Katteinfluensa: Kan forårsakes av flere virus og bakterier. Symptomene er fra luftveiene og mage/tarm. Katter med katteinfluensa vil ha feber og nedsatt matlyst og nyse/hoste/snørre, sår i munnen, øyebetennelse, oppkast og diaré. Sykdommen er svært smittsom, men de fleste overlever. Årlig vaksine forhindrer livstruende sykdommer på egen katt, men bidrar også til å holde flokkimmuniteten høy og smittepresset lavt i din katts leveområde. Selv om mange er ansvarsbevisste og følger vår anbefaling er det liten tvil om at det i stor grad slurves med årlig vaksinering av katter. Det finnes i tillegg en rekke andre vaksiner som kan være aktuelle om du skal ha med katten til utlandet eller bor med mange katter.Logg inn