Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Periodontitt

Hund, Katt, Tannhelse


Periodontitt

Periodontitt er betennelse i tannens festeapparat og omtrent 8 av 10 hunder og 6 av 10 katter over 6 år som ikke får regelmessig tannstell utvikler periodontitt. Periodontitt oppstår der det er mye tannstein ved at bakterier får godt feste. Kroppens eget immunforsvar prøver da å bekjempe bakteriene. I prosessen går kjeveben og tannfeste i oppløsning. Sykdommen er smertefull og får den utvikle seg vil tennene til slutt falle ut.

Symptomer: Mye tannstein, dårlig ånde, løse tenner, sikling og rødt eller blødende tannkjøtt er vanlige symptomer på periodontitt. Har det utviklet seg langt kan dyret også vegre seg for å spise eller sluke maten hel. Da vil man som eier kanskje se at hunden eller katten er dårlig i magen med oppkast og tro det feiler noe helt annet.

Behandling: Viktigste behandling av periodontitt er forebygging ved god munnhygiene. Regelmessig tannpuss hjemme og tannrens hos veterinær er med på å holde tennene friske. Tørrfôr er også med på å rense tennene. Tannrens på et tidlig stadium kan stoppe og reversere utviklingen, men har det blitt for store hull i kjevebeinet er det nødvendig med tanntrekk.Logg inn