Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Kastrere/sterilisere katt

Katt


Kastrere/sterilisere katt

Hannkatt

Katter som ikke skal brukes i avl bør kastreres. Hannkatten blir kjønnsmoden fra 4 måneders alder. Fra da begynner han å markere, får stram lukt av urinen og kan formere seg. Han utvikler også en mer aggressiv atferd og er mer utsatt for å havne i slagsmål.

Nyere forskning viser at kastrering før puberteten hindrer disse ulempene samtidig som det ikke har noen negative helseeffekter for katten å bli kastrert tidlig. Unntaket er hannkatter av rasen Main Coon der vi anbefaler å avvente kastrering til etter at de har kommet i puberteten.

Vi anbefaler at hannkatter kastreres samtidig med enten 12 eller 16 uker vaksinen. Kastrering av hannkatt er et enkelt inngrep som de fleste ikke reagerer noe særlig på. Han får smertestillende av oss på operasjonsdagen og av eier i to dager til. Han vil ofte være litt molefonken samme dag som operasjonen på grunn av bedøvelsen. Dagen etter er han som regel sitt gamle jeg.

Hunnkatt

Det finnes mange myter og misforståelser rundt dyr. En av de vanligste mytene er at hunnkatter ikke skal kastreres før etter de har hatt et kull med unger. Det finnes ingen forskning som kan underbygge påstanden og myten er for lengst avlivet.

Nyere forskning viser derimot at tidlig kastrering/sterilisering ikke har noen negative helseeffekter samtidig som selve operasjonen går lettere for katten når den er yngre. Sterilisering av hunnkatt er en bukoperasjon og bør ikke gjøres samtidig med vaksine. Vi anbefaler derfor å sterilisere hunnkatten mellom de to vaksinene.

Hunnkatter som er sterilisert har et operasjonssår på magen som er sydd. Det tar 10-14 dager før såret er fullstendig grodd og katten bør holdes inne i denne perioden. Vi anbefaler samtidig å bruke en body for å hindre at hun slikker på såret. Hunnkatter får smertestillende av oss samme dag som operasjonen og 6 dager til av eier. Såret skal være tørt og fint. Vi tilbyr kontroll 2-3 dager etter operasjon og stingfjerning etter 14 dager er inkludert i prisen.

I Norge er det flere titalls tusen hjemløse katter. De fleste er overlatt til seg selv etter å ha blitt forlatt av sine eiere eller født av en allerede hjemløs mor. Katten er et domestisert dyr som klarer seg dårlig uten et omsorgsfullt hjem. Den lider fort av frostskader fra vinterkulden, underernæring, sår- og bittskader og ulike smittsomme sykdommer når de er hjemløse. Under ser du et beskjedent regnestykke på hvordan en intakt, hjemløs hunnkatt kan formere seg; En katt kan få 3 kattungekull pr. år. En forsiktig antagelse er at det i snitt kommer 4 unger i hvert kull.

  1. 3 kull * 4 kattunger = 12 nye individer
  2. År 2: 7 hunnkatter (mor + 6 døtre) * 3 kull * 4 kattunger = 84 nye individer
  3. År 3: 49 hunnkatter (mor + 6 døtre år 1 + 42 barn + barnebarn år 2) * 3 kull * 4 unger = 588 nye individer.

Totalt etter 3 år er 1 katt blitt til 1 + 12 + 84 + 588 = 685 hjemløse katter.Logg inn