Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Angst og stress

Hund, Katt


Angst og stress

Det er stor forskjell fra individ til individ hva de opplever som stressende og skummelt. Det er også stor forskjell på hvordan og hvor sterkt de reagerer. Mye kan kureres med målrettet trening, men fyrverkeri er en situasjon det ikke er så lett å få trent tilvenning til. Uansett er det viktig at du som eier viser trygghet og ro i situasjoner hvor ditt dyr blir utrygg. Oppfør deg normalt, ikke trøst og dull, da anerkjenner du at noe er farlig.

Har du mulighet til å ta med deg dyret og reise til et sted hvor belastningen er lavere, f.eks hytta kan det være en god løsning.

For mange dyr vil det være nok å bli plassert på et rolig rom med dempet belysning. Det kan også være lurt å sette på rolig musikk, radio eller TV for å dempe lyden fra rakettene. Lag et miljø for dem som er behagelig, med ting de kjenner og som har lukt de forbinder med noe trygt. Det er som regel lyden de reagerer på, derfor kan det være nyttig å forsøke å dempe lyden ved hjelp av «ørepropper». En løsning kan være å plassere passe store bomullsdotter i åpningen på øregangen og teipe fast øreflappen til hode. Dette tiltaket vil for mange være noe de må tilvennes til og er ikke noen garantert suksess om det forsøkes for første gang den dagen du trenger effekten. Når enkle tiltak ikke er mulig eller ikke er nok, finnes det både tilskudd og medisiner som kan gjøre situasjonen bedre for både dyr og eier.

Reseptfrie alternativer:

De reseptfrie alternativene er mildt beroligende uten å inneholde legemidler med beroligende effekt. Dette er produkter med individuell effekt som ikke er mulig å overdosere.

Aptus Relax

Aptus Relax er et kompletteringsfôr som bidrar til en rolig og balansert adferd hos din hund og katt i stressende situasjoner. Aptus Relax består av en kombinasjon av Colostrum Calming ComplexTM, L-Tryptofan, Gønn te-pulver (L-teanin) og Vitamin B1. Bitene er velsmakende og dermed enkle å gi til dine dyr. Aptus Relax anbefales ved blant annet veterinærbesøk, transport, seperasjon, flytting mm. Gis 30 – 60 minutter før ønsket effekt og kan brukes daglig eller ved behov. Du får kjøpt Aptus Relax hos oss på Vikersund dyreklinikk. Pris: kr 245,-

Feliway og Adaptil

Feliway og Adaptil inneholder naturlige feromoner til henholdsvis katt og hund, som hjelper dyr til ro og harmoni i stressende situasjoner. Både Feliway og adaptil kommer i diffuser som virker i ca. 4 uker og dekker en romstørrelse fra 50 – 70 kvm. Det finnes også refill til diffuser. For å oppnå best mulig effekt bør diffuseren innstalleres et par uker før tidspunktet for situasjonen som utløser angst. Diffuseren bør plasseres i det rommet hvor dyret oppholder seg mest.

Reseptbelagte legemidler:

I noen tilfeller er verken trening, tilrettelegging og reseptfrie alternativer nok til å dempe angsten på en tilfredsstillende måte. Da kan reseptbelagte legemidler være et godt alternativ. Det finnes flere forskjellige alternativer. Hva som er riktig for ditt dyr kommer an på bl.a. art og helsetilstand. Vi omtaler derfor ikke de forskjellige alternativene her. Er det behov for slik hjelp trenger vi å utføre en konsultasjon og en klinisk undesøkelse av dyret. Det er derfor viktig å ta tak i dette i god tid før jula setter inn. Når vi går inn i helligdagene kan det være vanskelig å få hjelp av veterinær utenom vakttjenesten. Vakttjenesten er en tjeneste for akutt syke og livstruende skadete dyr og har ingen plikt til å hjelpe ved generelle henvendelser som kan vente til neste hverdag. En kjent angst er ikke et akutt problem.

Vår konklusjon er derfor; har du et kjæledyr som takler nyttårsaften dårlig er det viktig å ta tak i dette tidlig for å finne og forberede de tiltakene som er best for akkurat din venn.Logg inn