Dyrlegens tips og råd til friske og syke hunder og katter
Nedenfor har vi samlet en rekke artikler om alt fra hva du bør tenke på før du kjøper deg hund eller katt til vanlige sykdommer hos hund og katt. Arkivet er under konstant utvikling og nye artikler blir produsert og lagt ut ettersom vi har kapasitet. Du finner også tips om hvor du kan henvende deg om du får behov for veterinærhjelp når klinikken ikke er åpen.
VETERINÆRVAKT
Det er ikke alltid kjæledyret blir sykt i normalarbeidstid og da er det godt at det finnes veterinærer tilgjengelige hele døgnet.
Hønefoss dyrehospital og Ringerike dyreklinikk samarbeider om en vakttjeneste det meste av året. Om de ikke har åpent har de henvisning til åpen vakt på svarer.
Hønefoss dyrehospital: mandag, tirsdag og onsdag kveld samt partallsuker helg. De har da drop-inn lørdag formiddag de helgene de har vakt. Telefon: 32 11 19 20
Ringerike dyreklinikk, torsdag kveld og oddetallsuker helg. Telefon: 32 12 45 80
Har ikke våre kolleger på Hønefoss mulighet til å hjelpe dere vil vi anbefale turen til Oslo:
Telefon: 22 68 35 00
Modum, Sigdal og Krødsherad utgjør ett vaktdistrikt. Hvem som er vakthavende når finnes i en oversikt på Sigdal kommune sin hjemmeside: https://www.sigdal.kommune.no/vaktliste-for-midt-buskerud-veterinaerdistrikt.5739635-347610.html
Ringerike kommune utgjør et annet vaktdistrikt. Telefon: 820 97 100 (Betalingsnummer).
Den kommunale vakten vil i stor grad avvise kunder som ikke bor i kommunen
Tannhelse hos hund og katt
Visste du at 8 av 10 hunder og katter får sykdom i tennene i løpet av livet? Ofte er disse plagene vanskelige å oppdage fordi hunder og katter ikke klarer å si ifra at de har vondt i munnen. Ved smerter i munnen vil de ofte allikevel spise maten sin og virke friske, simpelthen fordi smerter i munnen ikke tar vekk sultfornemmelse og behovet for mat. De kan også få oppkast og diaré og lure deg til å tro at de har vondt i magen, eller endre væremåte så du tror den begynner å bli gammel.
Hunder og katter produserer mye mer tannstein enn mennesker. Tannstein kommer av stoffer i spyttet som skal løse opp maten og hjelpe med fordøyelsen. Spyttkjertlene sitter på utsiden av de bakre tennene og under tungen. Derfor ser vi mest tannstein på utsiden av de bakre tennene. Har din hund eller katt dårlig ånde så kan det være at den har mye tannstein. Tannstein er grobunn for bakterier og gir dårlig ånde. Under tannsteinen skjuler det seg ofte smertefull tannsykdom. Dårlig tannhelse kan også gi sykdom ellers i kroppen om det får gå ubehandlet. Sykdom i tennene kan gi sykdom i hjerte, nyre og lever. Regelmessig tannpuss og sjekk hos veterinær kan avdekke om din hund eller katt har tannhelseproblemer som bør behandles.
Er du i tvil om din hund eller katt trenger tannstell er du hjertelig velkommen innom for en gratis tannsjekk. Tannsjekk er også alltid en del av helsesjekken på alle pasienter som kommer til oss.
Ved tannrens hos oss gis hunden eller katten bedøvelse, og de som trenger å sove dypere legges i anestesi. Dyr som legges i anestesi intuberes for å hindre spytt og tannstein å komme ned til lungene. Tannstein på tannens overflate fjernes med ultralydscaler. Så bruker vi en skrape til å fjerne tannstein innunder tannkjøttet, tennene blir deretter sjekket grundig med probe. En probe viser hvor dypt innunder tannen vi kommer og kan gi oss en indikasjon på om tannen er frisk eller om den må trekkes. Ved mistanke om sykdom anbefaler vi alltid røntgen. Alle tennene blir til slutt polert med tannkrem som inneholder enzymer som motvirker plakk.
Nedenfor kan du lese mer om en del vanlige tannsykdommer hos hund og katt:
Valper bytter tannsett i 3-6 måneders alder. Det er da viktig å holde øye med at melketennene faller ut og at de permanente tennene vokser i riktig retning. Er du i tvil så ta med valpen til veterinær for en tannsjekk. Melketenner som ikke faller ut av seg selv må fjernes ved trekking så snart som mulig for å forhindre at de permanente tennene vokser i feil retning.
Permanente tenner som står feil bør undersøkes av veterinær. Er feilstillingen slik at tannen går opp i tannkjøttet på motsatt side og gir sår i munnhulen, kan det være nødvendig med behandling.
Oppdages feilen mens valpen fremdeles er ung og feilstillingen ikke er for stor kan man forsøksvis prøve å regulere tannen på plass ved tygging og lek med ball. Er feilen større kan det være nødvendig å trekke tannen.
Det er også noen veterinærspesialister som tilbyr regulering.
Symptomer: Mye tannstein, dårlig ånde, løse tenner, sikling og rødt eller blødende tannkjøtt er vanlige symptomer på periodontitt. Har det utviklet seg langt kan dyret også vegre seg for å spise eller sluke maten hel. Da vil man som eier kanskje se at hunden eller katten er dårlig i magen med oppkast og tro det feiler noe helt annet.
Behandling: Viktigste behandling av periodontitt er forebygging ved god munnhygiene. Regelmessig tannpuss hjemme og tannrens hos veterinær er med på å holde tennene friske. Tørrfôr er også med på å rense tennene. Tannrens på et tidlig stadium kan stoppe og reversere utviklingen, men har det blitt for store hull i kjevebeinet er det nødvendig med tanntrekk.
Symptomer: Fraktur eller slitasje inn til nerven er smertefullt. Ofte vil katten eller hunden vise lite symptomer og det er derfor vanskelig å oppdage. Regelmessig helsesjekk inkludert tannsjekk hos veterinær er derfor viktig for å forsikre at dyret ikke går rundt med smerte uten at vi er klar over det. Dyret kan vise tegn på ubehag ved spising og drikking, de kan riste på hodet, klø mot hodet og sikle mer, men ofte er det så vagt at eier først i etterkant av diagnose og behandling ser at dyret hadde smerter.
Behandling: Ved tannfraktur kan tannen reddes ved rotfylling. Om rotfylling ikke er et alternativ så må tannen trekkes.
Det samme gjelder ved slitasje.
Viktigste behandling mot slitasje er forebygging. Vi fraråder på det sterkeste lek med tennisball. Pelsen på tennisballen samler støv og sand og fungerer som sandpapir og sliper tennene. Baller av gummi er like gøy og ikke skadelig.
Det kan typisk være at det er slått et flak av emaljen eller slitasje. Det vil kunne dannes en betennelsesbyll i enden av tannrota. Skjer dette med en av tennene i overkjeven kan man se at hunden eller katten får en hevelse under øyet. Eneste måte å stille diagnosen er tannrøntgen. Behandlingen er å trekke tanna.
Årsaken til tannresorpsjon er ikke kjent, men sykdommen medfører at selve tannen går i oppløsning. Det fører ofte til hull i tannen ved tannhalsen og skaden går inn i nerven. Dette er svært smertefullt for katten. Det er en sykdom som utvikler seg og etter hvert kan ramme nye tenner.
Symptomer og diagnose: Rødt tannkjøtt og endret humør kan være det eneste du ser på katten, derfor er årlig tannsjekk hos veterinær viktig for å oppdage diagnosen så tidlig som mulig. Full tannundersøkelse og tannrøntgen er helt nødvendig for å se omfanget av sykdommen.
Behandling: Tannresorpsjon er en progressiv sykdom som graderes 1-5. Grad 1 kan behandles med fluorlakk og hyppig kontroll mens grad 2-4 er svært smertefullt og eneste behandling er å trekke tannen. Ved grad 5 har tannen gått helt i oppløsning og trenger ikke lenger behandles.
Gingivitt-Stomatitt-Pharyngitt er svært smertefullt og mest vanlig hos katter. De fleste pasienter kommer til veterinær på grunn av dårlig ånde og nedsatt matlyst.
Hos veterinæren er det nødvendig med en grundig munnhuleundersøkelse for å bekrefte at problemet kommer fra munnen. Deretter er det nødvendig med en grundig klinisk undersøkelse og blodprøver for å identifisere og behandle eventuell underliggende årsak.
I mange tilfeller finner vi ikke en underliggende sykdom og konkluderer med at sykdommen opptrer av ukjent årsak/allergi mot plakk. I slike tilfeller kan man forsøke med hyppig tannrens og tannpuss, men det vil ofte ha liten effekt og eneste varige behandling er å trekke alle tennene. Dette er et omfattende inngrep, men vil hjelpe din hund eller katt til et smertefritt liv. Hunder og katter klarer seg fint uten tenner når det gjelder å få i seg mat. Både tørr- og våtfôr er uproblematisk for den tannløse hunden eller katten. Det kan være et sosialt problem for dem å ikke kunne vise tenner for å sette seg i respekt, og særlig utekatter kan oppleve problemer med det.
Retente melketenner og feilstilling: På bildet ser man at nedre hoggtann
står innover og opp i tannkjøttet i overkjeven.
Tannresorpsjon (TR): På bildet ser man røntgen av to friske tenner og
skyggen av en TR tann som er i ferd med å gå i oppløsning.
VINTERFERIETIPS
Vinterferien nærmer seg og for mange går turen til fjells med både to- og firbeinte familiemedlemmer. For at turen skal bli god og smertefri for alle er det lurt å være forberedt. Her er noe å tenke på for den som ferdes på vinterføre med hund.
Pass også på at hundens klør ikke er for lange. Lange klør kan lettere sprekke eller knekke av, og kloskader er svært smertefullt for hunden. Ta kontakt med veterinær om du mistenker kloskade på din hund.
Symptomer på snøblindhet er rennende og røde øyne, hunden kan også knipe med øynene, og søke seg til mørke steder for å unngå lys. Om vær og føre er glitrende kan det være greit å investere i et par solbriller til den firbeinte i familien også
Her kan dekken og såkalte «kondomdresser» som dekker både kropp og bein være til stor lettelse både for hund og eier.
Pakk gjerne med et dekken og/eller ullgenser og liggeunderlag.
Vær forberedt og ha en riktig god tur!
Kjøpe valp
Å ha en hund i familien gir mye glede. Hunder er flokkdyr og knytter seg sterkt til sine mennesker som de anser som flokken sin. Hunder som gis omsorg fra de er små gir tilbake mangfoldige ganger i form av kos og lek gjennom et langt liv.
Før du bestemmer deg for å kjøpe hund er det viktig at du setter deg skikkelig inn i hva det krever av deg både i form av tid og penger for at hunden skal få et godt liv.
Når du bestemmer deg for å skaffe hund så finnes det en jungel av informasjon på nettet om valg av rase, leker, oppdragelse, aktiviteter, mat, og mye mer. Det påstås mye om hold av hund, noe rett og annet helt feil. Mye av den informasjonen kan være nyttig for å gi et bilde av hva det innebærer å påta seg ansvaret for en hund, men det er også mange udokumenterte påstander og ikke så lett å vite hva som er riktig om man ikke har egen erfaring med hund. Tenker du på å skaffe hund og lurer på noe av informasjonen du har funnet så stikk gjerne innom klinikken så hjelper vi deg å luke i informasjonen.
Hunder kan typisk bli 10-15 år gamle. Første året må du regne med noen dyrlegebesøk for vaksine med helsekontroll. Det er også ganske vanlig å måtte en tur til dyrlegen i valpeperioden fordi valpen har spist noe som kan være skadelig. Så følger en årrekke der det holder med årlig vaksine med helsekontroll og eventuelt tannstell, men ettersom hunden blir eldre vil den trenge hyppigere oppfølging av veterinær. I tillegg kan den bli syk eller skadet og trenge hjelp av dyrlege. Det koster både tid og penger med syk hund og da er en helseforsikring god å ha. Vanlig vedlikehold, som vaksine og tannbehandling er ikke dekket av forsikring og bør være medtatt i regnestykket før man skaffer seg et dyr. Vi har imidlertid forsøkt å legge til rette for å gjøre dette litt lettere og mer overkommelig ved å etablere VetPlan. VetPlan er et abonnement hvor du kan velge mellom en basispakke (beregnet på den unge hunden) og en plusspakke (beregnet på seniorhunden) som betales med et fast månedlig beløp. Med VetPlan-abonnement får du også gode rabatter på bl.a forsikring, kvalitetsfôr og tannrens.
Du kan lese mer om VetPlan her.
Nedenfor kan du lese mer om vaksinering av hund og noen vanlige spørsmål rundt det å ha valp.
- Bruk: Det finnes mange raser og de fleste hunder er opprinnelig avlet med tanke på bruksegenskaper. Det gjenspeiler personligheten og bør være med i betraktningen.
- Størrelse: Hunder finnes i alle størrelser og fasonger. Velg en størrelse du har plass til og er komfortabel med.
- Helse: En del hundeavl har dessverre gått fra bruksegenskaper til utseende. Det medfører at en del raser har helsemessige utfordringer. Velger du en rase med helseutfordringer så må du være forberedt på å bruke mye tid og penger på hunden. Ønsker du en frisk rase så spør gjerne en dyrlege om råd. Prisen på forsikring for rasen gir også en pekepinn på hvor frisk rasen er.
- Lek og aktivitet: Hunder er sosiale. De trenger å få bruke kropp og hode. Valper trenger å få boltre seg fritt. Hunder som kjeder seg utvikler ofte problematferd, og kosen med hund blir til mas og frustrasjon. Du må belage deg på å bruke tid på hunden hver dag. Det betyr ikke at du må melde deg på alt av fritidsaktiviteter for hund, men finne din måte å være sammen med hunden på til glede for dere begge.
- Oppdragelse: Valpekurs er fint også for drevne hundeeiere. Der får du treffe andre valpeeiere og valpen får samvær med andre hunder. Det er mye sosial læring på valpekurs.